Παρατηρητήριο & Αποθετήριο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

μια πρωτοβουλία του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ

Μελέτη Ίδρυσης Ενεργειακής Κοινότητας

Εξέλιξη Έργου

Ωρίμανση
Ένταξη
Προκήρυξη / Ανάθεση
Έναρξη Εργασιών / Υλοποίηση
Ολοκλήρωση

Φυσικό Αντικείμενο

Στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και της προώθησης την κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στον ενεργειακό τομέα, της προαγωγής της ενεργειακής αειφορίας και της ενεργειακής δημοκρατίας και βασιζόμενη στο κεκτημένο της ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας, προτείνεται η δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας στην ΠΕ Έβρου.

Ο νόμος 4513/2018, δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συστήσουν αστικούς συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε πεδία σχετικά με την ενέργεια, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Ο νόμος αναγνωρίζει, συνεπώς, τους πολλούς ως υποκείμενα της ενεργειακής μετάβασης και προωθεί με τις διατάξεις του την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, την παραγωγή και ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, την ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Στην εν λόγω Κοινοτική Ενέργεια (Κ.Ε.), θα συμμετέχουν οι Δήμοι της ΠΕ Έβρου και η Περιφέρεια ΑΜΘ, με τη λειτουργία εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net-metering, ή όποια μορφή επιλεχθεί βάσει της μελέτης που θα γίνει). Ο βασικός του σχεδιασμός προτείνεται να μπορεί να υποστηρίξει τις ενεργειακές ανάγκες των Δήμων και της Περιφέρειας, όπως : δημοτικό και περιφερειακό φωτισμό στα όρια της ΠΕ Έβρου, ενεργειακές ανάγκες δημοτικών κτιρίων (κολυμβητήρια κ.α.), Αντλιοστάσια, ΤΟΕΒ κ.α. Πέραν του σχεδιασμού της ΕΚΟΙΝ για την κάλυψη των αναγκών ενέργειας για υποδομές δημοσίου συμφέροντος, θα μπορούσε να υπερδιαστασιολογηθεί ως προς την αποδιδόμενη/στοχευόμενη ισχύ, ώστε να καλύπτει και ένα μέρος των κοινωνικά ευάλωτων νοικοκυριών, καθώς και να μπορούν να συμμετάσχουν ως μέτοχοι και φυσικά πρόσωπα, ώστε οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής να μπορούν να γίνουν εμπράκτως κοινωνοί της Κοινοτικής Ενέργειας και των στόχων της.

Για τα παραπάνω, προτείνεται να πραγματοποιηθεί για αρχή, η μελέτη σκοπιμότητας του έργου. Η εν λόγω μελέτη, θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής βήματα: -Εκπόνηση ανάλυσης PESTEL και SWOT
-Εκτίμηση του δυναμικού εγκατάστασης ΑΠΕ συστημάτων (φωτοβολταϊκών κ.α.) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
-Ανάλυση του θεωρητικού πλαισίου λειτουργίας και εφαρμογής των διαθέσιμων υποδειγμάτων Ενεργειακών Κοινοτήτων
-Εξειδίκευση των τεσσάρων υποδειγμάτων Ενεργειακών Κοινοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες στην περιοχή της ΠΕ Έβρου
-Κατάρτιση συστάσεων για το αποδοτικότερο υπόδειγμα Ενεργειακής Κοινότητας στην περιοχή της ΠΕ Έβρου
-Εντοπισμός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, οι οποίες δύναται να προωθηθούν στην περιοχή της ΠΕ Έβρου.
-Εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας και ανάλυση κόστους οφέλους για την τεκμηρίωση τόσο του οικονομικού οφέλους των συμμετεχόντων από το σύνολο των -παρεχόμενων υπηρεσιών, όσο και της κοινωνικής αποδοτικότητας των επιλεγμένων τεχνολογιών ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη συνιστώσες εξωτερικού κόστους και οφέλους σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
-Χαρτογράφηση των δυνητικών μέσων και πηγών χρηματοδότησης, τόσο για την υλοποίηση, όσο και για τη λειτουργία της επένδυσης, και διαμόρφωση προτάσεων για την απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου μέσω της/των σχεδιαζόμενης/ων Ενεργειακής/ών Κοινότητας/Κοινοτήτων.
-Τεχνική και Νομική υποστήριξη/συμβουλευτική, μέχρι την ίδρυση της ΕΚΟΙΝ ΠΕ Έβρου.

Ταυτότητα του Έργου

Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα:
Τελικός Δικαιούχος:
Φορέας Υλοποίησης:
Προϋπολογισμός Έργου:
€0.00
Ενδεικτικό Χρονοδιάγραμμα:

Σκοπιμότητα / Αποτελέσματα / Ωφελούμενοι

Σκοπιμότητα Προτείνεται η μελέτη Ίδρυσης Ενεργειακής Κοινότητας, ώστε να τεθούν όλες οι παράμετροι σχεδιασμού/κατασκευής/λειτουργίας/αξιοποίησής της και σε επόμενο στάδιο να υλοποιηθεί βέλτιστα, αποσκοπώντας αειφορία της περιοχής και στην επίτευξη ενεργειακής δημοκρατίας. Ωφελούμενοι Ως δυνητικά ωφελούμενοι, λογίζονται μελλοντικά οι συμμετέχοντες στη δυνάμει ενεργειακή κοινότητα, καθώς και ολόκληρη η κοινωνία της περιοχής, εφόσον με αυτή τη δράση, θα απομειωθεί το ανθρακικό αποτύπωμά της.