Παρατηρητήριο & Αποθετήριο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

μια πρωτοβουλία του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ

Ανασκαφή, προστασία και ανάδειξη απολιθωμένων κορμών του Απολιθωμένου Δάσους Έβρου σε περιοχές του Δήμου Σουφλίου

Εξέλιξη Έργου

Ωρίμανση
Ένταξη
Προκήρυξη / Ανάθεση
Έναρξη Εργασιών / Υλοποίηση
Ολοκλήρωση

Φυσικό Αντικείμενο

Το Απολιθωμένο Δάσος Έβρου είναι ένα μνημείο της φύσης, του οποίου απαιτείται η προστασία και ανάδειξη προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενο επιστημονικών εκπαιδευτικών και τουριστικών δράσεων με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή.
Η ανάδειξη των απολιθωματοφόρων θέσεων του Απολιθωμένου Δάσους Έβρου προϋποθέτει την χαρτογράφηση και οριοθέτηση των περιοχών ενδιαφέροντος, ανασκαφική έρευνα, εργασίες συντήρησης των φυτικών απολιθωμάτων – απολιθωμένων κορμών δένδρων, έργα περίφραξης και προστασίας των απολιθωμάτων, περίφραξης των απολιθωματοφόων θέσεων, έργα πρόσβασης των επισκεπτών καθώς και την δημιουργία εκθεσιακής παρουσίασης των κινητών ευρημάτων.
Tα απολιθωμένα δάση αποτελούν αντικείμενο προστασίας ως φυσικοί σχηματισμού σύμφωνα με τη νομοθεσία στο πλαίσιο της τήρησης εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών δεσμεύσεων για τη διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς (Ν. 1650/1986, Νόμος 3937/2011 : Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις, άρθρο 5)).
Η έκταση του Απολιθωμένου Δάσους ξεκινά από την Τραϊανούπολη, τις Φέρες, το Τυχερό, το Φυλακτό, το Σουφλί φτάνοντας μέχρι περιοχές του βόρειου άκρου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Οι σημαντικότερες όμως εμφανίσεις βρίσκονται σε περιοχές του Δήμου Σουφλίου. Σημαντικός αριθμός απολιθωμένων κορμών εντοπίζεται και στην περιοχή της Λευκίμης σε μικρή απόσταση από τον οικισμό μέσα στο δάσος της Δαδιάς.
Οι κορμοί αυτοί είναι γνωστοί στους κατοίκους της περιοχής και επιδεικνύονται στους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή αξιοποιώντας τα τουριστικά καταλύματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιοχής. Για την ολοκληρωμένη ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου απαιτείται η σύνταξη ενός στρατηγικού σχεδίου ανάδειξης το οποίο να περιλαμβάνει τρία στάδια:
Α. Άμεσες ενέργειες προστασίας και ανάδειξης υπαρχόντων απολιθωματοφόρων θέσεων στο Δήμο Σουφλίου
Β. Εργασίες εντοπισμού, προστασίας και ανάδειξης απολιθωματοφόρων θέσεων στο Δήμο Σουφλίου
Γ. Σύσταση Φορέα Ανάδειξης και Προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους Έβρου μέσω της δημιουργίας Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Σουφλί και δράσεις διεθνούς αναγνώρισης της αξίας του με στόχο την Υποβολή Φακέλου Υποψηφιότητας για την αναγνώριση της περιοχής ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο από την UNESCO.
Η παρούσα μελέτη εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους Εβρου και ειδικότερα περιλαμβάνει τρείς ομάδες ενεργειών:
Α. δράσεις προστασίας και ανάδειξης των ευρημάτων που έχουν ήδη εντοπισθεί και κινδυνεύουν από έλλειψη μέριμνας για την προστασία τους, και δημιουργία κέντρου επισκεπτών για την ανάδειξη των κινητών ευρημάτων και την ενημέρωση των επισκεπτών,
Β. ερευνητικές εργασίες για τον εντοπισμό, προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των απολιθωμάτων του Απολιθωμένου Δάσους Έβρου τα οποία βρίσκονται σε πολλές θέσεις των Δημοτικών Ενοτήτων Σουφλίου, Τυχερού, Φυλακτού Προβατώνα, Δαδιάς, Λευκίμης του Δήμου Σουφλίου,
Γ. δράσεις ανάδειξης και προστασίας των απολιθωματοφόρων θέσεων που θα
εντοπισθούν από τις ερευνητικές δράσεις για τον εντοπισμό, την ανασκαφή και την συντήρηση απολιθωμάτων.

Ταυτότητα του Έργου

Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα:
Πράσινο Ταμείο
Τελικός Δικαιούχος:
ΥΠΠΟ/ Χρηματοδότηση από Πράσινο Ταμείο
Φορέας Υλοποίησης:
ΥΠΠΟ
Προϋπολογισμός Έργου:
€1,962,240.00
Ενδεικτικό Χρονοδιάγραμμα:

Σκοπιμότητα / Αποτελέσματα / Ωφελούμενοι

Η μέριμνα και η προστασία ενός σπουδαίου φυσικού μνημείου
Η προβολή και η ανάδειξη σε διεθνές επίπεδο του φυσικού πλούτου
Η προσέλκυση τουριστών και η τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας