Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις συγκοινωνιακού χαρακτήρα, οργανωμένες σε υποέργα, οι οποίες αποσκοπούν στην ασφαλή, άνετη, αυτόνομη και περιβαλλοντικά φιλική μετακίνηση των επισκεπτών της Πολιτιστικής Διαδρομής «Αττική Τριλογία». Η διάρθρωσή του συνάδει με το ιστορικό – πνευματικό αφήγημα της Πολιτιστικής Διαδρομής, καθιστώντας το ταξιδιωτική εμπειρία στην Αττική. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται το τουριστικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας και διαχέεται χωρικά η τουριστική ζήτηση που σήμερα συγκεντρώνεται ασφυκτικά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
Το προτεινόμενο έργο, περιλαμβάνει τις ακόλουθες συμπληρωματικές και με μεγάλη συνέργεια μεταξύ τους παρεμβάσεις:
• τη συγκοινωνιακή σύνδεση των τριών πόλων Αθήνα, Ελευσίνα, Λαύριο και ευρύτερη περιοχή Λαυρεωτικής μεταξύ τους με ειδικές κυκλικές λεωφορειακές γραμμές (υποέργο 1),
• την πληροφόρηση των επισκεπτών ως προς τα σημεία ενδιαφέροντος και την καθοδήγησή τους σε αυτά, μέσω τοποθέτησης σύγχρονης και ενιαίας μορφής πληροφοριακής σήμανσης, που απευθύνεται σε πεζούς, ποδηλάτες και χρήστες ΕΠΗΟ (υποέργο 2).
Υποέργο 1: Συγκοινωνιακή Σύνδεση των τριών Πόλων (Αθήνα – Ελευσίνα – Λαύριο) με Ειδικές Λεωφορειακές Γραμμές
Το Υποέργο 1 αποσκοπεί στη συγκοινωνιακή σύνδεση των πόλων και των επιμέρους σημείων ενδιαφέροντος της Αττικής Τριλογίας, με λεωφορειακές γραμμές που θα πραγματοποιούν καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κυκλικά, express δρομολόγια, με προκαθορισμένη συχνότητα, σε προκαθορισμένες διαδρομές και προκαθορισμένες στάσεις, με χρήση ειδικού τύπου εισιτηρίου συνδυασμένου με το ενιαίο εισιτήριο για αρχαιολογικούς χώρους Αθηνών.
Προβλέπονται δύο κυκλικές γραμμές με αφετηρία/τέρμα την Αθήνα (υφιστάμενη στάση ΟΑΣΑ επί της οδού Βασιλέως Ηρακλείου «ΜΟΥΣΕΙΟ», δίπλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) και προορισμούς την Ελευσίνα και το Λαύριο και μία τοπική κυκλική γραμμή στη Λαυρεωτική. Αναλυτικότερα, προβλέπονται οι ακόλουθες λεωφορειακές γραμμές:
• προς Ελευσίνα, μήκους περί 46,3 χλμ., εκτιμώμενης διάρκειας κυκλικού ταξιδιού της τάξεως των 2 ωρών, με στάσεις σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους κατά μήκος της διαδρομής και σταθμούς Μέσων Σταθερής Τροχιάς, με προτεινόμενο αριθμό δρομολογίων 12 ημερησίως (ωριαία συχνότητα),
• προς Λαύριο και ευρύτερη περιοχή Λαυρεωτικής, μήκους περί τα 142,2 χλμ., εκτιμώμενης διάρκειας κυκλικού ταξιδίου της τάξεως των 4 ωρών, με στάσεις σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς – κυρίως – χώρους κατά μήκος της διαδρομής και σταθμούς Μέσων Σταθερής Τροχιάς, με προτεινόμενο αριθμό δρομολογίων 4 ημερησίως (δίωρη/τρίωρη συχνότητα),
• περιοχής Λαυρεωτικής (Λαύριο – Θορικό – Πολιτιστικό και Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου – Άγιος Κωνσταντίνος – Εθνικός Δρυμός Σουνίου – Αρχαιολογικός Χώρος Σουνίου), μήκους περί τα 29,5 χλμ., εκτιμώμενης διάρκειας πλήρους ταξιδίου της τάξεως της 1,5 ώρας, με προτεινόμενο αριθμό δρομολογίων 6 ημερησίως (ωριαία συχνότητα) και ανταπόκριση με την γραμμή Αθήνα – Λαύριο.
Επισημαίνεται ότι η δρομολόγηση των δύο λεωφορειακών γραμμών με αφετηρία την Αθήνα, θα επιτρέπει μετεπιβίβαση, τουλάχιστον μία φορά ημερησίως.
Το φυσικό αντικείμενο του Υποέργου 1 περιλαμβάνει:
• Εργασίες αναμόρφωσης-ευπρεπισμού των στάσεων και τοποθέτηση εξοπλισμού. Σημειώνεται ότι κάποιες στάσεις απαιτούν εργασίες εξ’ αρχής διαμόρφωσης και τοποθέτηση εξοπλισμού, ενώ κάποιες απαιτούν ευπρεπισμό και διαμόρφωση ενιαίας αισθητικής για λόγους αναγνωρισιμότητας και σύνδεσης με την Πολιτιστική Διαδρομή, με εργασίες συντήρησης (εκτεταμένες ή σημειακές) και συμπλήρωση εξοπλισμού.
Πίνακας 59: Επιμέτρηση Φυσικού Αντικειμένου (Στάσεις)
https://kipseli.eu/wp-content/uploads/2025/04/τεστ.png
Πίνακας 60. Προϋπολογισμός συνόλου.
Το παρόν υποέργο αφορά μόνο στη διαμόρφωση/ αναμόρφωση στάσεων.
Υποέργο 2: Πληροφοριακή Σήμανση Σημείων Ενδιαφέροντος για Πεζούς, Ποδηλάτες και Χρήστες ΕΠΗΟ
Το Υποέργο 2 αποσκοπεί στην τοποθέτηση ενιαίας μορφής πληροφοριακής σήμανσης για πεζούς, ποδηλάτες και χρήστες ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων στους πόλους της Πολιτιστικής Διαδρομής, για την εξυπηρέτηση της μετακίνησης των επισκεπτών-επιβατών των λεωφορειακών γραμμών Αθήνα-Ελευσίνα, Αθήνα-Λαυρεωτική και τοπική γραμμή Λαυρεωτικής.
Οι πληροφοριακές πινακίδες θα είναι δίγλωσσες και σύμφωνες με:
• τις Οδηγίες Μελετών Οδικών Έργων με τίτλο «Οδηγίες Πληροφοριακής Σήμανσης Πεζών εντός Αστικών Περιοχών» (ΟΜΟΕ – ΠΖ, τεύχος 12, Μάρτιος 2022),
• το σχέδιο Οδηγιών Μελετών Οδικών Έργων με τίτλο «Πληροφοριακή Σήμανση Ποδηλατιστών (ΟΜΟΕ – ΠΣΠ, τεύχος 13, Μάρτιος 2022).
Το φυσικό αντικείμενο του Υποέργου 2 περιλαμβάνει εργασίες καθαίρεσης υφιστάμενων πινακίδων και στύλων ανάρτησης και εργασίες τοποθέτησης νέων αντανακλαστικών πληροφοριακών πινακίδων και στύλων ανάρτησης.
Η σκοπιμότητα του έργου αφορά στη συγκοινωνιακή σύνδεση των τριών Πόλων (Αθήνα – Ελευσίνα – Λαύριο) με Ειδικές Λεωφορειακές Γραμμές μέσω της διαμόρφωσης/αναμόρφωσης 30 στάσεων καθώς και στη πληροφοριακή σήμανση σημείων ενδιαφέροντος για Πεζούς, Ποδηλάτες και Χρήστες ΕΠΗΟ.
Η συγκεκριμένη Πράξη παρουσιάζει συνέργειες με τις ακόλουθες Στρατηγικές και Σχέδια:
Τα δρομολογημένα έργα ανάπλασης του ιστορικού κέντρου Λαυρίου (Συνολική Στρατηγική Παρέμβαση στο
Τη μελέτη αποκατάστασης της Γαλλικής Μεταλλευτικής Σκάλας που έχει εκπονήσει το ΕΜΠ.
Η προτεινόμενη Πράξη συμβάλλει στην επίτευξη του Στρατηγικού Στόχου Σ.Σ. 2 «Διάχυση της επισκεψιμότητας σε όλη την έκταση της Περιφέρειας Αττικής και άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού».