Περιλαμβάνει δύο εκπαιδευτικά προγράμματα:
1. «ΔΕΣΜΟΙ» Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο
Το προτεινόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» θα αξιοποιήσει τη δύναμη των γεω-τεχνολογιών και συγκεκριμένα,ψηφιακών χαρτών και γεω-αφήγησης, προκειμένου να αναδείξει ιστορίες που συνδέουν μαθητές/τριες από όλη την Ελλάδα με τον Έβρο.
Αντικείμενο του Προγράμματος
Οι μαθητές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, καλούνται να αναζητήσουν τι συνδέει τον τόπο τους με τον Έβρο. Μπορεί να είναι ένα στοιχείο από τη φυσική ή την πολιτιστική κληρονομιά (υλική ή άυλη), ένα στοιχείο από την ιστορία, τη γεωγραφία, τη γαστρονομία, τον πρωτογενή ή τον δευτερογενή τομέα, την τέχνη.
Για παράδειγμα:
Τι συνδέει μια μαθήτρια από την Καλαμάτα και μια μαθήτρια από το Σουφλί; (ένα μεταξωτό μαντήλι)
Τι συνδέει έναν μαθητή από τη Θεσσαλονίκη με έναν μαθητή από την Αλεξανδρούπολη; (η ViaEgnatia)
Τι συνδέει μια μαθήτρια από την Αιδηψό Ευβοίας με έναν μαθητή από την Τραϊανούπολη; (έχουν και οι δυο στον τόπο τους ιαματικά λουτρά)
Τι συνδέει έναν/μια μαθητή/τρια από τις Πρέσπες με έναν/μια μαθητή/τρια από τα Δίκαια; (έχουν στον τόπο τους το ένα από τα τρία «Τριεθνή Σημεία» της Ελλάδας)
Τι συνδέει έναν μαθητή από το Μαντούδι της Βόρειας Εύβοιας κι έναν μαθητή από τη Δαδιά Έβρου; (το πευκοδάσος, πηγή ζωής και οικονομίας που η καταστροφική πυρκαγιά το έπληξε)
Στη συνέχεια, οι μαθητές θα συγκεντρώσουν πληροφορίες από πηγές ή από επιτόπια επίσκεψη για το/τα στοιχείο/α σύνδεσης, θα αποτυπώσουν τα ευρήματά τους σε ψηφιακούς χάρτες και θα συνθέσουν τα αποτελέσματα σε μία ιστορία υπό μορφή γεωχωρικής αφήγησης (Storymaps).
Οι ιστορίες που θα προκύψουν θα συγκεντρωθούν σε μία ψηφιακή βιβλιοθήκη, διαθέσιμη στο ευρύ κοινό.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσα από τη χρήση γεω-τεχνολογιών και συγκεκριμένα ψηφιακών χαρτών και γεω-αφήγησης.
Τα τεχνολογικά μέσα που θα χρησιμοποιηθούν παρέχονται δωρεάν στα σχολεία μέσω του gis4greekschool (https://tinyurl.com/33zb6wwm).
Ενθαρρύνεται η συνεργασία με μαθητές σχολείων του Έβρου και η διενέργεια εκπαιδευτικής επίσκεψης ή εκδρομής στον Έβρο κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος ή μετά τη λήξη του.
Διοργανωτές
Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί, μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσα από τη συνεργασία του Σωματείου «Διάζωμα» και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Spotin (Spotlight on Innovation).
Στους εκπαιδευτικούς θα δοθούν κατάλογοι:
α/ με ενδεικτικά χαρακτηριστικά του Έβρου ως αφόρμηση για αναζήτηση «δεσμών»
β/ με φορείς για περαιτέρω ενημέρωση και πληροφόρηση
2. Τα σχολεία «υιοθετούν» το Δάσος της Δαδιάς
Περιγραφή/πλαίσιο
Η μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου 2023 που κατέκαψε έκταση 245.299 στρ.(57,74%) στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προσφέρει την ευκαιρία σε μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να γνωρίσουν αυτόν τον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό θησαυρό, να τον συστήσουν με δημιουργικό τρόπο σε όσους/ες δεν τον γνωρίζουν, να συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, να ενημερωθούν με τη συμβολή των ειδικών για τις δυνατότητες του Πάρκου να αποτελέσει το επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης του Έβρου, να προβληματιστούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τέλος, να καταστούν ενεργοί πολίτες με σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα σχολεία υιοθετούν το Δάσος της Δαδιάς» αφορά τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και θα υλοποιηθεί τη σχολική χρονιά 2024-2025. Οι σχολικές μονάδες μπορούν:
• να το υλοποιήσουν είτε μεμονωμένα είτε ενταγμένες σε σχολικό δίκτυο
• να οργανώσουν επισκέψεις στην περιοχή, για να βιώσουν οι μαθητές/τριες εμπειρίες μοναδικές, ενδεχομένως και σε συνεργασία με σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και με τη συνδρομή ειδικών
Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου με την αρωγή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα οργανώσουν τον Μάιο 2025 Μαθητικό Συνέδριο με κεντρικό θέμα το «Δάσος της Δαδιάς. Ευκαιρίες και απειλές», απευθύνοντας πρόσκληση στις σχολικές μονάδες που υλοποίησαν το πρόγραμμα, προκειμένου οι μαθητές/τριες να παρουσιάσουν τα ευρήματα των ερευνών τους και τις μαθητικές τους δημιουργίες παρουσία ειδικών που θα κάνουν ολιγόλεπτες παρεμβάσεις.
Θεματικές του Μαθητικού Συνεδρίου:
• Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον
• Οι επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στο φυσικό περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία
• Πρόληψη των δασικών πυρκαγιών
• Η ρητορική του μίσους
Σκοπός του Προγράμματος «Δεσμοί. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο»: Οι μαθητές εκτός Έβρου διευρύνουν τις γνώσεις τους για τον νομό και καταρριπτουν προκαταλήψεις σχετιζόμενες με τις ακριτικές περιοχές και τις μειονότητες. Επίσης ενθαρρύνονται οι εκεί επισκέψεις με άμεσα κοινωνικά και οικονομικά ωφέλη,
Σκοπός του Προγράμματος «Τα σχολεία υιοθετούν το Δάσος της Δαδιάς» : Μαθητές από όλη τη Θράκη ευαισθητοποιούνται ενεργητικά πάνω στην τεράστια οικολογική σημασία του δάσους και της μοναδικής βιοποικιλότητάς του. Επίσης το μαθητικό συνέδριο ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση και την ενσωμάτωση των μειονοτικών μαθητών.